BiHRegijaVijesti

Srpski jezik nema dovoljno elemenata koji bi ga razlikovali od bosanskog jezika?

Čudni naslovi: “Bosanski jezik ne postoji! Nema dovoljno elemenata koji bi ga razlikovali od srpskog jezika”

Odluku o ‘bošnjačkom jeziku’, koju su donijeli na posljednjoj sjednici odbora, a potpisao predsjednik, akademik Ivan Klajn, poslat će ministarstvima prosvjete i pravde, kao i premijeru Srbije.

Bošnjački, posebno pod imenom bosanski jezik, lingvistički ne postoji, čvrst je stav Odbora za standardizaciju srpskog jezika, objavile su “Večernje novosti”, prenosi novinska agencija Patria.

Odluku o “bošnjačkom jeziku”, koju su donijeli na posljednjoj sjednici odbora, a potpisao predsjednik, akademik Ivan Klajn, poslat će ministarstvima prosvjete i pravde, kao i premijeru Srbije.

“Ovo pitanje ponovo je otvorila priča o sudskim tumačima i ekspertima za ‘bošnjački jezik’, za koji čak i bošnjački lingvisti kažu da ne postoji, jer nema dovoljno elemenata koji bi ga razlikovali od srpskog jezika, kaže za Novosti dr Sreto Tanasić”, direktor Instituta za srpski jezik SANU.

Sagovornik “Novosti” objašnjava da je država odavno pogriješila, posebno kada je u vrijeme, dok je ministar prosvjete bio Slobodan Vuksanović, potpisano uvođenje bosanskog jezika u škole. Tada ih niko nije konsultovao, a poslije je, objašnjava, bilo kasno.

 

Izvor: depo.ba 

POVEZANE OBJAVE

Back to top button
Close