Novosti

INSAJDERSKA PRIČA IZ CZ-a: Evo šta je sve LEGIJA radio u zatvoru, zašto je mjaukao, šta pušio, s kim se družio…

Milorad Ulemek Legija, ratnik Legije stranaca i nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), koji je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi, pre 10 godina bio je  jedan od najčuvanijih zatvorenika,  a verovatno je to ostao i danas, kada se ponovo našao iza rešetaka.  U insajderskoj priči Marka Lopušine opisano je kako se Cema (jedan od Ulemekovih nadimaka) u to vreme ponašao u CZ-u, s kim se družio, šta je pušio, zašto je mjaukao, kakav je imao odnos sa čuvarima i ostalim pritvorenicima… 

Po dolasku u Centralni zatvor, pošto se predao policiji, prema svedočenju pritvorenika koji su priču objavili na društvenoj mreži Fejsbuk, Legija je pisao svoje knjige, redovno vežbao, pušio najskuplje cigare a bio je prepoznatljiv po svom nalinu pozdravljanja – mjaukanju.

Najviše pažnje stražari Centralnog zatvora su pre deset godina, upravo posvećivali Ulemeku za kog se pričalo da je komandant zatvora.

Legiju u ćeliji Centralnog zatvora čuvala su najčešće dvojica stražara. Kada Legija otvori vrata, jedan stražar uđe i sedi pored njega u samici, a drugi ostane ispred vrata. Ulemek je čitao knjige i piše nastavak svog romana. On je danas smiren čovek. Sećam se kada je doveden da mu je stražar na prijemu rekao: “Crni Milorade, ne piše ti se ovde dobro!” A, Legija mu je besan odgovorio: “Daj, bre, jednu cigaru i ne trtljaj!” – piše on.

Prema njegovim rečima, Legija ne jede mnogo, ali mnogo puši:

I to beli “davidov”, najskuplje cigarete koje postoje u zatvorskoj kantini. Pre njih je pušio crni “davidov”.

Bivši komandant JSO svakodnevno je trčao četiri kruga, po 600 metara. Između krugova pravio je pauze, kada je radio sklekove.

Kada Legija iz CZ-a ide u zgradu Specijalnog suda, ujutro oko devet sati, njegovo obezbeđenje se pojačava. Ulemek se prevozi u automobilu “bmw” ili u džipu “land rover”. Oba vozila su blindirana. U pratnji se nalazi još grupa žandara, smeštena u tri džipa i zatvorski čuvari sa puškama “pumparicama” – priča on i dodaje da su svi ljudi koji su okruživali Ulemeka opčinjeni njime:  Svi ga zatvorenici pozdravljaju rukom kao komandanta i svi ga bez pogovora slušaju. Čak i neki zatvorski čuvari pozdravljaju vojnički Legiju. Ulemek poštuje uniformu i ima dobar odnos prema svojim čuvarima u oba zatvora, i u CZ-u, i u Specijalnom sudu. Po ponašanju žandara može se shvatiti da je Legija jako dobro zaštićen iznutra. Jer, iz kazivanja nekih od njih shvatio sam da žandari ne čuvaju Legiju zato da Ulemek ne pobegne iz zatvora već ga čuvaju da neko ne ubije Legiju.

Čovek osuđena za ubistvo premijera Zorana Đinđića, inače je pričljiv čovek, i voli da se šali. Čak je ni sebe prozvao Veliki mačor, pa se on u CZ-u oglašava glasnim maukanjem.   To maukanje prihvatamo i mi ostali, pa se dešava da čitav naš blok liči na mačorsko utočište. Optuženi nemaju mnogo prilike da budu zajedno i da razgovaraju. Jedina prava prilika im je kada iz samica u Specijalnom sudu kreću prema sudnici. Tada Legija kao komandant staje prvi u red i ulazi prvi u sudnicu. U tom hodniku, koji je dug oko 30 metara optuženi mogu da razgovaraju. Svi prvo pozdrave Legiju: “Zdravo, komandante! Kako si danas?“, pitaju ga.

Ulemek u tom hodniku ispred sudnice, dok stojimo svi zajedno, nikada nije ništa rekao Bagziju, iako se zna da ne trpi Dejana Milenkovića, jer je ovaj odlučio da “propeva”. Samo ga je jednom mračno pogledao, ali ni tada Bagziju ništa nije rekao.

Kada ide u stakleni deo sudnice, koji mi zovemo “staklenac”, Legija nosi jastuče sa sobom. Tvrda klupa ga žulja i izaziva mu bolove u nozi, u kojoj ima zlatnu šipku.

(Telegraf.rs)

POVEZANE OBJAVE

Back to top button
Close