PričeRegijaVijesti

Penzioner iz Srbije osmislio patent za manju potrošnju goriva

Penzioner iz Srbije Vujo Gordić, mašinski inženjer i doktor tehničkih nauka, tvrdi da je pronikao u samu suštinu funkcionisanja Sunčevog sistema i cjelokupne materije, što mu je, kaže, pomoglo da osmisli nesvakidšnji koncept za koji smatra da će iz korijena promijeniti automobilsku industriju.

“U nauci će zasigurno ostati upamćeno da sam prvi uveo pojam termogravitacionog polja, pomoću koga se daje tačan opis rada i funkcije Sunčevog sistema, a time i samih atoma”, tvrdi on.

Krajem prošle godine, Vujo Gordić je registrovao patent mehaničkog oscilatora, koji bi mogao da ustalasa automobilsku industriju, i da utiče na mnoge druge oblasti. Patent se odnosi na klipnoradijalni trocilindrični motor, koji treba da zamjeni široko zastupljeno koljenasto vratilo.

“Uz pomoć termogravitacionog polja, koje je analogno elektromagnetnom, i diferencijalne jednačine proistekle iz trećeg Keplerovog zakona dobija se ovaj oscilator, koji u cjelosti opisuje gradu i funkciju Sunčevog sistema. Na osnovu toga sam napravio mehanički model, klipnoradijalni trocilindrični motor, koji za razliku od kolenastog vratila motora sa unutračnjim sagorevanjem koristi obe komponente sile”, naveo je on.

“Kada bi se kolenastom vratilu klipnog motora sa unutrašnjim sagorijevanjem dodalo leteće koljeno količina potrebnog goriva bi se bukvalno prepolovila. Dakle, potrošnja bi se znatno umanjila, a snaga bi ostala ista”, ističe on.

Posljedice toga bile bi značajne, naročito u svjetlu sveopšte potrebe za smanjenjem emisije štetnih gasova nastalih sagorijevanjem naftnih derivata u atmosferu, što menja klimu na globalnom nivou i ugrožava opstanak života na našoj planeti.

fokus.ba

Tags

POVEZANE OBJAVE

Back to top button
Close