RegijaVijesti

U Skupštini Kosova bačen suzavac

Zasjedanje Skupštine Kosova privremeno je prekinuto nakon što je bačen suzavac u salu. U četvrtak je bačen suzavac u salu Skupštine Kosova nakon nastavka sjednice koju je tokom prijepodneva blokirala opozicija.

Samo što su se poslanici vratili u skupštinske klupe i predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli nastavio sjednicu, Kurti je bacio suzavac nakon čega se sala napunila dimom, javljaju prištinski mediji.

Neki od poslanika su imali problema sa disanjem, a poslanica Demokratske partije Kosova (PDK) Flora Brovina se zbog udisanja suzavca onesvijestila i Hitna pomoć ju je prevezla u Klinički centar Priština.

Nakon prekida rada Skupštine, kosovske institucije i stranke su povele polemiku saopštenjima.

Vlada Kosova izrazila je žaljenje zbog “nasilja koje je u Skupštini izazvala grupa poslanika”. U saopštenju je upućen poziv opozicionim poslanicima da se ponašaju u skladu sa demokratskim i institucionalnim načelima.

Vladajuća Demokratska liga Kosova (LDK) izrazila je zabrinutost zbog nasilja u “najvišoj predstavničkoj instituciji na Kosovu”. Opoziciji su poručili da prestane ometati rad Skupštine i ponašati se primitivno.

Incident je osudila i predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, dok je Vijeće za zaštitu ljudskih prava i sloboda ove događaje nazvalo “ni više ni manje nego nasiljem”.

Kosovski opozicionar Fatmir Limaj, tvrdi da je nasilje ono što čine vladajuće stranke. “Trebamo sjesti i pronaći rješenje, ali “Zajednica [srpskih opština]” nije prihvatljiva”, rekao je Limaj, prenosi portal Koha.net

Koškanje i polijevanje vodom

Sjednici su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice, među kojima je bio i predstavnik Kancelarije EU-a na Kosovu Samuel Žbogar koji se našao u dimu i koji je zatim u veoma teškom stanju izašao iz Skupštine.

Mediji u Prištini javljaju da je i Žbogaru pozlilo.

Prije bacanja suzavca došlo je do koškanja između poslanika opozicije i vladajuće koalicije te je neko prolio vodu u lice potpredsjedniku Skupštine Kosova Xhavidu Halitiju.

Iako u vanrednoj situaciji, poslanici su nastavili sa usvajanjem predviđenih zakona za ovu sjednicu, ali po ubrzanoj proceduri.

Nakon usvojenih zakona, Veseli je okončao rad Skupštine.

Tags

POVEZANE OBJAVE

Back to top button
Close