SvijetVideo klipoviVijesti

Nedostaju joj prijatelji: Sedmogodišnja Sirijka o putu preko Mediterana (VIDEO)

Malak, sedmogodišnja izbjeglica iz Sirije se prisjetila svog puta od Sirije do grčkog otoka Lesbos, gdje je stigla u gumenom čamcu.

“Došla sam ovdje čamcem. Bio je veoma veliki. Kada sam ga prvi put vidjela, prestrašila sam se. No, nakon što sam se popela, svidio mi se i nisam više bila prestrašena“, kaže.

Djevojčica govori da je kad bi se brod pomjerio u njega ulazila voda. “Kada se brod malo pomjerio, voda je ušla u njega. Što smo se više kretali, više nas je vode zapljuskivalo.”

Kaže kako su ona i majka imale problema na čamcu. Nedostaju joj prijatelji “Bilo nam je teško, jer su bacili u more sve što smo imali. I moja majka i ja smo trebali umrijeti, utopiti se. No, na kraju nas je svjetlo obasjalo i stigle smo na obalu. Tada nam je nestalo goriva i ribar je došao i dovezao nas do obale.” Kada su stigli na obalu, probušili su čamac, bacili pojaseve za spasavanje i premjestili se na uzvišenja. Malak bi se voljela vratiti u Siriju te kaže kako joj nedostaju prijatelji. “Voljela bih da svi moji prijatelji dođu ovdje. Tamo sam ostavila mnogo prijatelja i tamo sam bila sretna.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=6_y_EcpiS7I#action=share”]
Tags

POVEZANE OBJAVE

Back to top button
Close