Vijesti

Katastrofa u Hrvatskoj Urušilo se 10 kuća: Za minutu je ostao samo krov u zraku…

– Petnaest minuta prije rušenja štemali smo stepenice jer smo vidjeli da ih pritišću, da ih otpustimo. Vidjeli smo pukotine na cesti prije toga, vidjeli da se događa nešto. Onda je doletio susjed i rekao da je bio na brdu i da je tamo katastrofa. I krenuo sam s bratom Ognjenom spašavati što se spasiti može, uzeo sam neke gluposti, diplomu i kompjuter kad se počelo rušiti. Čujem majku kako nas zaziva, ali ne mogu do vrata i skočim s balkona, potrčim, okrenem se i vidim samo prašinu – rekao je Perica za Večernji list.

Majka Ljilja kazuje kako to područje nije podložno klizanju tla.

– U 58 mojih godina nije bilo naznaka nikakvih. Kuće su se sada rušile kao kula od karata. Ne znam da li će se više moći tu ikada živjeti uopće. Ja sam utrčala u kuću, uzela dokumente i novce iz ladice. Vikala sam, zvala djecu, sin je skakao. Da je to bilo noću mi bi ostali zatrpani – govori Ljilja Marjanović.

17.34 Sve je počelo odjednom. Trešti, puca sve okolo, ide zemlja, al ne idu kuće. Kad pođoše i kuće ići. Za minutu nam je ostao samo krov u zraku – kazuje 73-godišnja Refika Hamzagić, kojoj je klizište u Hrvatskoj Kostajnici u utorak uništilo kuću.

Klizište se aktiviralo oko 14 sati u Ulici Stari put, i u samo nekoliko minuta uništilo desetak obiteljskih kuća i popratne objekte. Ljudi su bježali, spašavali živu glavu i sreća u nesreći je da ih je tek nekoliko zadobilo lakše ozljede. HGSS je u minutama nakon rušenja prvih kuća izvukao nekoliko starijih osoba iz objekata.

– Ništa nemam sada, još sam trčala niz brdo u štalu i spasila sam kravu. Štale nema, a krava je na njivi, nema kuda sada – dodaje Refika za Večernji list.

17.32 Iako se nalazi u službenom posjetu u dalekoj Republici Argentini, Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozorno i s velikom zabrinutošću prati vijesti o velikim materijalnim štetama izazvanim poplavama i klizištima na području Hrvatske Kostajnice. Unatoč svim provedenim pripremama, prirodnim silama se ponekada nemoguće u potpunosti suprotstaviti te je u ovome trenutku nužno usmjeriti sve napore u otklanjanje nastalih i sprječavanje još većih posljedica, posebno mogućih ljudskih žrtava. U tom pogledu predsjednica poziva sva nadležna državna tijela Sustava domovinske sigurnosti da nastave maksimalne napore u pružanju pomoći stanovnicima Hrvatske Kostajnice i iskazuje im zahvalnost na dosadašnjoj posvećenosti i predanosti, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

17.25 Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u utorak stanovnike i poplavljena područja u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je prošle noći, kada je vodostaj Une premašio 450 centimetara, proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava, a danas se u Starom putu dogodilo veliko klizište, pri čemu je dio brda odnio nekoliko kuća.

“Srećom, prema prvim informacijama koje smo dobili od Hrvatske gorske službe spašavanja, Hitne medicinske pomoći, od gradonačelnika i susjeda, u ovom trenutku se čini da nema ljudskih žrtava ni ozbiljnijih ozljeda“, rekao je predsjednik Vlade i istaknuo da će se ljudima osigurati smještaj i pomoći im u rekonstrukciji kuća.

Dodao je kako se čini da su glavni uzroci odrona velike količine snijega koje je proteklih dana pale u Hrvatskoj Kostajnici, a njegovim brzim otapanjem došlo je do poremećaja i velikoga klizišta.

“Hrvatska Vlada će u suradnji s gradom i županijom učiniti hitne i maksimalne napore da se svim ljudima koji su danas ostali bez svojih domova osigura i smještaj te da pomognemo u rekonstrukciji njihovih kuća. Ovo su zbilja izvanredne okolnosti“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Na putu prema Hrvatskoj Kostajnici iz helikoptera su vidjeli ugroženo područje, nakon čega su sudjelovali na sastanku Kriznog stožera na kojem su bili sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov te predstavnici Hrvatskoga crvenog križa i predstavnik Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo zadužen za kontrolu kvalitete vode, priopćeno je iz Vlade.

Na sastanku Kriznog stožera gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izvijestili su nazočne o stanju na terenu.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je u ovakvim iznimnim situacijama potrebna sinergija vojnih i civilnih institucija kako bi se situacija što brže normalizirala i pomoglo onima kojima je to najpotrebnije.

“Trebamo iskoristiti sve sposobnosti koje imamo na razini lokalne zajednice i države kako bismo u sinergiji, zajedništvu i partnerstvu napravili najbolje što možemo u ovakvim situacijama”, rekao je ministar Krstičević, ističući kako iz svakog iskustva treba pronaći ono najbolje te preventivno djelovati, priopćeno je iz MORH-a.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov podsjetio je da je jučer na području Karlovačke županije bilo angažirano stotinu pripadnika, dodajući da je danas u Sisačko-moslavačkoj županiji također angažirano stotinu pripadnika Oružanih snaga, u Letovaniću 50, Petrinji 30 i u Hrvatskoj Kostajnici 20, te 15 pripadnika u Karlovačkoj županiji na području Logorišta.

Plenković, Krstičević i Ćorić obišli su nakon sastanka s predstavnicima lokalne uprave i samouprave klizišta u Hrvatskoj Kostajnici koja su se aktivirala i u kojima je oštećeno desetak kuća.

Tijekom obilaska ministar Krstičević je rekao da je Hrvatska vojska spremna pomoći stanovništvu u inženjerijskim radovima kad god bude potrebno, a obišao je i vojnike kako bi se upoznao s trenutačnim stanjem i njihovim aktivnostima po uputama lokalne uprave.

(Izvor/Foto: 24sata.hr)

POVEZANE OBJAVE

Back to top button
Close